Bodrum’a taşınmaya karar veren insanın uçaktan indiği gibi karşısında çıkan ilk sorulardan biri; nereden ev seçmesi gerektiği. Bodrum kocaman bir yarımada, ve her yeri de size bambaşka bir Bodrum sunuyor. Bitez, Gümüşlük, Gündoğan, Torba derken, beyninizin bir köşesinde tecrübeli Bodrumlulardan duyduğunuz şu “mutlaka Bodrum merkez, ille de merkez” sloganı dönüp duruyor.
İlgili Yazı: Bodrum’da Kışın Nerede Yaşanır Nerede Yaşanmaz?
İçinizdeki ses “Bodrum Merkez yazın çok gürültülü olmaz mı ya?” diye önünüze atlamak istiyor. Ama Bodrum’da 12 ay yaşamayı planlıyorsanız kışı da düşünmeniz lazım. Bodrum Merkez, Bodrum kışına adapte olma süreci için ideal başlangıç noktası. Gel gör ki denize açılan daracık harika sokakları gezmeye başladığınızda, kafa karışıklığı tavan; ne çok mahalle var, hangisi neresiydi? O zaman buyrunuz, emlak arama motorlarında karşınıza çıkan Bodrum Merkez mahallelerinin Türkçe meali… ☺️
Eskiçeşme Mahallesi
Kulağa en tanıdık gelen Bodrum mahallesi; Eskiçeşme. Sadece bir kere bile Bodrum’a gelenler adını mutlaka duymuştur. Mahalle gibi mahalledir, her yere aşırı yakındır. Kısaca Bodrum Marina ve çevresinden Bardakçı‘ya kadar uzanan arka sokaklar diyebiliriz. Marina’daki mekanların tüm kış açık, ve hatta tıklım tıklım olduğunu göz önüne alırsak; yaz-kış hareketlidir. Neyzen Tevfik Caddesi‘ne ne kadar yakınsanız o kadar iyidir; Cafer Paşa Caddesi favorimizdir. 💙
Tepecik Mahallesi
Marina’da o nefis döneri yediğiniz bir yer vardı ya, tam da orası işte. Denize sıfır camisiyle ünlüdür. Biraz yukarı doğru yürüdüğünüzde karşınıza çıkan cadde, Turgutreis Caddesi. Eğer merkezi bir hayat istiyorsanız elinizin altında her şeyi bulabileceğiniz, kalabalığı hiç eksik olmayan bu bölge sizin için doğru seçim olabilir. Aynı Eskiçeşme’deki gibi, buradaki evlerin çoğunun eski tip olduğunu not düşelim. Gece hayatına balıklama dalabilmek bonusu!
Türkkuyusu Mahallesi
Tepecik Mahallesi‘nin hemen yukarısında; Halikarnas Mozolesi‘nden otogara uzanan, Turgutreis Caddesi ile Bodrum-Turgutreis Yolu (Kıbrıs Şehitleri Caddesi) arasında kalan bölge. Bodrum Merkez‘in yaz-kış yaşanan mahallelerinden bir diğeri; pazar-market her şey elinizin altında, illa deniz derseniz 150 adım yürümeniz yeterli.
Yeniköy Mahallesi
Mozole‘den otogar yönüne değil, öbür tarafa gittiğinizde ise Yeniköy Mahallesi‘ne gelmiş oluyorsunuz.Bodrum-Turgutreis Yolu’ndan yukarıya doğru tepeleme devam ediyor. Yuvarlarsak Antik Tiyatro çevresi diyebiliriz. Dik sokaklarıyla ünlü ve oldukça kalabalık bir yerleşim bölgesi. Manzaralı ev isteyenlere ama fiyatı çok yükseltmek istemeyenlere uygun.
Cumhuriyet Mahallesi
Cumhuriyet Mahallesi, Bodrum’un ilk alışveriş merkezi olması, fakat şehir insanın alışık olduğu AVM hissini yaşatmamasıyla pek sevdiğimiz Oasis’in bulunduğu bölge. Oasis’e 2 adım mesafede tatlı evler bulabilir, biraz yürüyerek ya da minibüsle Marina’ya ulaşabilirsiniz. Ayrıca Bodrum’un en eskilerinden ve en kocamanlarından Kale Konut Sitesi de burada yer alıyor; bölgenin yaz-kış oturanı bol.
Cumhuriyet Mahallesi‘nin aşağıya, Bodrum-Turgutreis Yolu’nun alt tarafına denk gelen mahalle Cevat Şakir Mahallesi, buradan denize doğru inerseniz buyrun size Gümbet.
🚐 Böylece bu bölgeyi bitirmiş sayılıyoruz ve şimdi otogara dönüp öbür yöne uzanıyoruz. 🚐
Bodrum Merkez – Çarşı Mahallesi
Bodrum Otogar‘dan çıkıp Barlar Sokağı’na doğru devam ettiğiniz bölgedir. İki ayrı mahalle olsa da, nerede bitip nerede diğerinin başladığını ayıramayacağınız kadar iç içeler. Her şey elinizin altında. Bodrum’a alışma süreci için ideal.
Yokuşbaşı Mahallesi
Bodrum’a girişte otogara dönmeden sağ tarafta kalan bölümdür. Adı üstünde; yokuşları muazzamdır, ama en güzel manzaralı evler buradan çıkar. 💙 Kiralar biraz pahalı, ama hem merkezilik avantajı, hem manzara “buna değer” dedirtecek türden. Halikarnas Balıkçısı’nın da dediği gibi “Yokuşbaşı’na gelince Bodrum’u göreceksin, sanma ki geldiğin gibi gideceksin”. GİDEMEDİLER! 😌
Omurça Mahallesi
Adıyla ilgili değişik duyumlar alabilirsiniz, şaşırmayın; Umurca, Omurça, Omurca gibi. 😋 Bodrum Otogar’dan Marina ve Barlar Sokağı istikametine değil, düz karşıdaki caddeye geçerek devam ettiğinizde karşılaşacağınız mahalle; Umurça Fırını‘nı gördüğünüzde doğru yerde olduğunuzu anlayabilirsiniz. 👌 Hem yaz-kış yaşam olması, hem de sahile yürüme mesafesinde olmasıyla oldukça avantajlı.
Kumbahçe Mahallesi
Eski bir Girit mahallesi olan Kumbahçe, merkezin denizle en samimi, en huzurlu yeri diyebiliriz. Bu sene itibarıyla aramızda olmasa da (kapandı, evet) Bodrum yol tariflerinde sonsuza kadar kullanılması çok muhtemel olan sevgili Halikarnas’ın bulunduğu mahalledir. İçmeler ile Çarşı Mahallesi arasında kalır. Hem İstanbul tarzı yeni evler buradan çıkar, hem de merkezde her yerde bulamadığınız denize girme lüksünü burada bulabilirsiniz. Burada yaşayanlar, Kumbahçe İskelesi‘ni geçtikten sonra karşılaşacağınız Migros’tan alışverişlerini yapar, Giritli Teyze‘den denize girer. Fiyatları 2017 itibarıyla oldukça yükselse de, Bodrum’un hem içinde hem dışında bir hayat kurabileceğiniz mis gibi yer! 💙