Herkese merhaba, ben TukoTuko. Yıllaaar yıllar önce, bambaşka kıtalarda Dünya’yı gezen gezginlerin, canlıları inceleyen bilim insanlarının notları arasından çıkıp Bodrum’a geldim. Daha doğrusu, çıkardığım “tuk-tuk” seslerini duyan küçük bir ekip sayesinde, bu topraklarda, bu isimle, bir yayınevi olarak doğdum. Evet! Ben Bodrum’un çiçeği burnunda çocuk yayıneviyim. Hatta nur topu gibi de diyebiliriz, çünkü henüz altı aylığım. TukoTuko’yu ortaya çıkaran herkesle olan güçlü gönül bağı sayesinde de, Bodrumluculuk’un tatlı kucağında buldum kendimi; Gökçe “Verin, biraz da ben tutayım,” dedi. 😊 Hasılı, ne şanslıyım ki 2022’nin ilk Bodrumluculuk yazısını yazıyorum!
Az önce de dedim ya, küçük bir ekibiz ve bu sebeple, belki de yazmaya birinci çoğulla devam etsem daha iyi olacak. 😇
TukoTuko ne yapar?
Öncelikle genel olarak karıştırılan bir noktaya açıklık getirelim. TukoTuko Kitap, bir kitabevi değil, bir yayınevi. Yani bizim, gelip keyifle dolaşacağınız, kitap seçeceğiniz veya kahve yudumlayacağınız bir yerimiz mevcut değil; fakat tüm bunları yapabilmeniz için Bodrum içi tavsiyelerimiz de yok değil, son bölümde birkaçından bahsedeceğiz. 😉
Peki kitabevi değil de yayınevi olmak ne demek? TukoTuko, bir yayınevi olarak neler yapıyor? Öncelikle, çocuklar için büyük bir titizlikle kitaplar seçiyoruz. Bunlar, daha önce basılmamış yerli kitap projeleri veya kendi ülkelerinde ilk basımları gerçekleştirilmiş eserlerin Türkiye telif haklarının alınması şeklinde olabiliyor. Sonra da, seçtiğimiz eserleri yine büyük bir titizlikle basılı materyal hâline getiriyoruz. TukoTuko, aynı zamanda pek çok Bodrumlu’nun Ekin Ofset olarak bildiği, Bodrum Yarımada Basın Yayıncılık Şirketi’nin kanatları altında doğan bir minik kemirgen. 😊 Övünmek gibi olmasın (veya olsun mu? 🤭) matbaamızın kendi yayınevinin kitaplarını basıyor olması, onları elinize aldığınızda fark edebileceğiniz basım kalitesinden de net olarak anlaşılabiliyor. Sonuç olarak biz, kitaplarımızı yayın dünyasına sunuyor, okuyucuya ulaştırma işini de dağıtımcılara ve birazdan Bodrum’da en sevdiklerimizden de minik kupleler vereceğimiz çok sevgili kitabevlerine bırakıyoruz…
TukoTuko nasıl kitaplar seçer?
Şimdi bizi azıcık daha yakından tanıyalım mı? Siz bir kitapçıda gezinirken TukoTuko, köstebek dişleri ve kocaman gözlükleriyle karşınıza çıksa ne mi der? “Çocuk kitapları okuyacak kadar büyüdüğünüzü hissediyorsanız, TukoTuko’ya hoş geldiniz,” der. 🤓 Genel olarak kitaplara ulaşabilen şanslı çocuklar, bizimkilerden herhangi birini eline aldığında zaten bırakmak istemiyor. Ancak ulaşmak istediğimiz, boyu daha uzun kişiler de var. 😇 Boyumuzun uzaması bir gün dursa da, aslında hepimiz ömrümüz boyunca içsel olarak büyümeye devam ediyoruz. Biz de bu yolda, küçük büyük herkese eşlik edecek nitelikli yayınlar çıkarmayı hedefliyoruz.
Teoride herkes eşit yaşam hakkı ile doğuyor; ancak her çocuk kitap okuyarak büyüme şansına erişemiyor. Biz, TukoTuko olarak, hayatta kalmak için temel ihtiyaçları bile güçlükle karşılanan çocuklara selam ediyor ve hiçbir çocuğun mükemmel olmak zorunda olmadığını anlatan, çocukların çekinmeden soru sorabilmesinin önemini vurgulayan, yaşam formlarından hiçbirinin bir diğerinden üstün olmadığını, herkesin önce kendine sonra da cinsiyeti, rengi, dili, inanışı ne olursa olsun birbirine karşı elinden geldiğince nazik olabilmesinin harikalığını hepimize hatırlatan kitaplarda buluşmayı diliyoruz! ❤️
Şimdiye kadar raflarda yerini alan beş kitabımızda da bu dileklerimizi gerçekleştirdiğimizi söyleyebiliriz. Birazdan onlarla ilgili de mini ipuçları gelecek… 🙃
TukoTuko’nun Çekirdek Ailesi
2001’den bu yana profesyonel çevirmenlik işiyle meşgul olan ve 2014’te Bodrum’a yerleşen Damla (Kellecioğlu), genel yayın yönetmeni ve editörümüz. Kendisi, çocuk edebiyatına yönelik doktora ve çeviri çalışmalarını Tours ve Bodrum arasında sıkça seyahat ederek sürdürmekte.
Damla’ya sağ kolluk ve yazarlık işleriyle meşgul Başak (Sözer) ise aslen bir deniz biyoloğu; doktorasını 2014’te Bodrum sularında bitirmesiyle, soluğu Gökçe’nin yazı işleri ekibinde almış ve çocuklarla ilgili ilk profesyonel çeviri işleri, Team Behind It etiketiyle Eğitimpedia’ya hazırladığı makalelere kadar uzanıyor…
Hatta kitaplardan birini, doğma büyüme Bodrumlu ve hem yarımadanın en tatlı kızlarından hem de Türkiye’nin en sevilen çocuk kitabı çizerlerinden biri olan Pelin (Turgut) ile birlikte yaptılar. Pelin’in de Gökçe ile bağı çoook eskilere, kendisinin Bodrumluculuk için yaptığı çizimlere dayanıyor. E dedik ya, enikonu Bodrumlu’yuz. 😍
Kadromuz ve yayınlarımızla ilgili daha fazla içeriğe web sitemizden ulaşabilir ve bizi Instagram sayfamızdan takip edebilirsiniz. 🥳 Yine de şuraya kitaplarımızla ilgili biraz daha ipucu bırakalım…
TukoTuko iftiharla sunar!
📚 Yarım yaşındaki TukoTuko’nun ilk kitabı, eserleri ondan fazla ülkede, çeşitli dillere çevrilerek yayımlanmış, İspanya’nın çok yetenekli ismi Albert Arrayas’tan, Yıldız Korsanı. Çok acıktığı bir gece bütün yıldızları mideye indiren korsanımız, kitabın sonundaki eğlenceli aktivitelerle herkese empati alıştırmaları yaptırmak üzere dev dalgalara yelken açıyor.
📚 İkinci kitabımızsa, Başak’ın yazıp Pelin’in resimlediği Balık Değil Yunus-Balık Değil Fok. Neden mi iki ismi ve iki kapağı var? Çünkü bu kitap iki kitap! Arkalı önlü okunan iki farklı öykünün, kitabın ortasında, aynı sonda birleştiği bu hikâyede, çocuklar ve hayvanların müthiş dostluğuna şahit oluyoruz. Balık Değil Yunus-Balık Değil Fok’un 2. baskısına girmek üzere olduğumuzu da buradan müjdelemiş olalım! 🥳
📚 Gelelim üçüncü kitabımıza: Korkunç Güzelsin! Kendisi, Almanya’nın en sevilen çocuk kitabı yazar-çizer ikililerinden Eva Dax ve Sabine Dully’nin hınzır dili ve görselleriyle, küçük büyük tüm canavarlar için sevmek üzerine bir kitap.
📚 Dördüncü kitabımız da Almanya’dan… Üstelik eserlerinin Türkçeye çevrilmesinin sabırsızlıkla beklendiği bir isimden, Antje Damm’dan, Çıkagelen Semender. Antje Damm, kendine has resimleme tekniğiyle muazzam şekilde görselleştirdiği hikâyesinde, çok uzaklardan gelen bir semenderciğin, fare ailesiyle birlikte yaşamaya başlama sürecini anlatıyor.
📚 Ve 2021’in son mahsülü Bir Yanımız Venüs Bir Yanımız Mars… Annesiyle Mars’a, babasıyla Venüs’e taşınan kahramanımız Yeşil’in gezegenler arası yolculuklarını konu alan kitap, yazarlarımızdan Başak’la, Kolombiyalı çizer Trinidad (Olarte)’nin kıtalar arası işbirliği sayesinde ortaya çıktı.
Küçük ekibimizle biz, az zamanda çok iş yaptık. Kitaplarımızın çocuklardan ve nitelikli çocuk edebiyatına gönül vermiş, kendilerinden çocuk edebiyatı guruları olarak söz etmenin hiç de abartı sayılmayacağı isimlerden tam not almaları; her bir eserin, çok değerli okuma listelerine ve 2021’in en beğenilenleri arasına girebilmiş olması, bizim için harika bir motivasyon kaynağı oldu. Tüm bu olan biten sayesinde TukoTuko çok hızla emekleyen, yürümeye çok yaklaşmış bir bebek hâlini aldı desek de yeridir. 😇 Siz de “En güzel hediye kitaptır,” diyenlerdenseniz ve bizleri desteklemek isterseniz size en yakın kitapçıdan bir TukoTuko isteyebilir veya web sitemizde her kitap için bulunan satış linklerinden sipariş oluşturabilirsiniz. ☀️
TukoTuko öneriyor…
Şimdi biraz da, yarımadada sayfalarımızın karıştırılmasını en sevdiğimiz yerlerin birkaçından söz edelim…
📍 Bu yerlerin başını çeken mekân, elbette Torba’nın biriciği Babun Bodrum. Kitap, oyun, atölye, sağlıklı atıştırmalık, hepsini bir arada Babun’da bulabilirsiniz, yaşasın kemirgenlerin ve maymunların kardeşliği! 😍
📍 Oasis’in alt katından tüm AVM’ye enfes tatlı ve kahve kokuları yayan İmge Kitabevi’nin rafları da, TukoTuko kitaplarını karıştırmak için harika bir nokta; hatta ister kendi kendinize, ister çocuğunuzla birlikte güne bir kitap molası vermek ve okuma yapmak için de biçilmiş kaftan! 😻
📍 Biraz da merkeze doğru yürüyüverelim. İşte orada, Adliye Sokak’ta parlayan o yer, tabii ki Kaktüs Kafe! 🌵 Kitaplar arasında kaybolmak isteyenler için her şey düşünülmüş, çocuk kitapları için ayrılmış bölümünde mini mini sandalyeleri bile mevcut.
📍 Merkez’den şöööyle bir Bitez’e doğru yollanalım bu kez de. TukoTuko’nun burnuna gelen missss gibi bu kokunun sahibi, koskoca mandalina bahçesiyle, Pupa Oyuncak Kafe! 🍊 Pupa’nın bahçesinde yetişkinlerin de çocukların da keyifle zaman geçirip TukoTuko kitaplarından okuyabilmesi için herkese yer var.
📍 Son olarak, pandeminin başladığı süreçte yerini kapatmak zorunda kalan, ancak TukoTuko’nun Bodrum içi panayır ve kermeslerinin yetkili kitabevi sayılan Zeplin Çocuk Kitabevi‘nden de bahsetmeden bitirmeyelim.🎈 Sevgili Zeplin’in web sitesinden yapılan alışverişlerde, Bodrum içi kargonun ücretsiz olduğunu da ekleyelim.
📌 İlgili Yazı: Bodrum’un Mutlaka Tanışmanız Gereken Kütüphane ve Kitap Kafeleri
Şimdi bu gözlüklü kemirgen, Bodrumluculuk’un kucağından iniyor ve bir başka kucaklaşmada buradan tekrar seslenene kadar da, herkese güzel kitaplarla kalmayı diliyor.
Teşekkürler Bodrumluculuk, TukoTuko hızla emeklemeye devam! ✌️😍