Yeni Başlayanlar İçin Yunan Adaları, Bölüm 1: Kapı Vizesi

Komşuculuk
Gökçe Devecioğlu
Bodrumluculuk

Bodrum’da yaşamanın olmazsa olmaz klişelerinden biri de, tatil için favori lokasyonunuzun Yunan Adaları olması. ☺ Yaz boyunca Bodrum’a doyamayan biz taze Bodrumlular, sezonun son bayram tatilinde nihayet akıma uymaya karar veriyoruz ve en baştan başlıyoruz…

1- Yeni başlayanlar için “Kapı Vizesi”

Schengen vizeniz yoksa, ve bizim gibi son dakikada bir Yunan adaları seferi patlatmaya karar verdiyseniz, Yunanistan’ın Türkiye’ye sağladığı kolaylaştırılmış vize uygulamasından yararlanabilirsiniz. Kapı vizesi demek = daha kısa zaman, daha az evrak işi demek.

2- Kapı vizesi kaç günlük bir vize?

Çoğunlukla günübirlik bir vize uygulaması sanılsa da, kapı vizesi, “kapıdan bir arkadaşa bakıp çıkacaktım” vizesi değil; 15 gün geçerli, tek giriş çıkışlı bir Yunanistan vizesi.

3- Kapı vizesinin avantajları ve dezavantajları

Kapı vizesinin avantajı aslında hızdan ibaret. Hem son dakikada başvurabiliyorsunuz, hem de toparlamanız gereken belgelerin sayısı azalıyor. Dezavantajı ise, günübirlik gidecek bile olasanız, ödeyeceğiniz vize harcının Schengen vizesi ile aynı olması. 💸

4- Kapı vizesi ile hangi adalara girebilirsiniz?

Kapı vizesi ile Yunan adaları arasında geçiş yapabiliyorsunuz ama, giriş ve çıkışınızı mutlaka Kos, Rodos, Meis, Sakız, Samos ve Midilli’den yapmanız gerekiyor. Yani Bodrum’dan başlayacak seyahatinizde Kos veya Rodos üzerinden ilerlemeniz gerekiyor. Dönüş güzergahınızı çizerken ise adalar arası feribot saatlerini iyi hesaplamanızda fayda var.

5- Kapı vizesine ne zaman başvurmak gerekiyor?

Öncelikle, Bodrum-Yunan Adaları seferleri yaz sezonunu 31 Ekim‘de tamamladığını; bu nedenle kapı vizesi uygulamasının bu tarihlerde geçerli olduğunu bilmenizde fayda var. Kapı vizesine, seyahat tarihinizden 3 gün önce başvurmanız yeterli olsa da, bayram gibi yoğun dönemlerde belgelerinizi 4-5 günden önce teslim etmeniz tavsiye ediliyor.

6- Kapı vizesi başvurusu nereye yapılıyor?

Kapı vizesi başvurunuzu sizin adınıza acentanız, yani feribot işletmeleri yapıyor. Bodrum Kalesi’nin hemen ilerisindeki liman tarafında bu acentaların yan yana dizildiğini göreceksiniz. Vize için isteyecekleri belgeler arasında “acentamızdan alınmış gidiş-dönüş feribot bileti” maddesi yer alıyor.

7- Kapı vizesi için istenen belgeler

📄 Pasaport fotokopisi (Pasaportunuzun en az 3 ay geçerlilik süresi olmalı ve en az 2 sayfası boş olmalı.)
📄 Varsa önceki Schengen vize sayfalarının fotokopisi
📄 Kimlik fotokopisi
📄 2 biometrik fotoğraf (En yakın fotoğrafçı Bodrum Belediye meydanında Adliye Camii’nin altında 😇)
📄 Gidiş-dönüş feribot bileti
📄 Otel rezervasyonlarının fotokopisi
📄 Yunan vizesi başvuru formu
📄 3 aylık banka hesap dökümü
📄 Kredi kartı ön yüz fotokopisi
📄 Vize harcı (Acenta komisyonuna göre değişiyor, genelde 55 €)

8- Dikkat etmeniz gerekenler

⚠ Eğer pasaportunuzda Kuzey Kıbrıs girişi damgası varsa, geçmiş olsun, Yunanistan’a giremiyorsunuz. Bu yüzden Kuzey Kıbrıs seyahatlerimizde pasaportumuzla değil, kimliğimizle giriş yapıyoruz.
⚠ Yeni “olağanüstü” uygulamamıza göre, adalara girişte yanınızda e-devlet’ten alacağınız SGK hizmet dökümünün çıktısı da olması gerekiyor. SGK’ya bağlı olarak çalışmıyorsanız panik yapmayın; bu prosedür sadece kamu personeli olmadığınızı gösterme amacını taşıyormuş.

BONUS🎈

“Yeni Başlayanlar İçin Yunan Adaları” deneyimlerimizi önümüzdeki günlerde buradan okuyabileceksiniz. 😇 Mini tatilimizi anlık olarak takip etmek isterseniz Instagram‘a da bekleriz. 📷

Herkese iyi tatiller! ⛵

Gökçe Devecioğlu
Galatasaray Lisesi ve Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunu. Reklam yazarı. 7 yıldır Bodrum'da yaşıyor, Bodrum hakkında yazıyor. Müziğe, güneşe, kitaplara ve değişime inanıyor. Kahkaha desibeli yüksek insanları seviyor. Hayatı film sanıyor.